Генералният директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси

...
Генералният директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси
Коментари Харесай

Иран има материал за повече от една атомна бомба, притеснена МААЕ

Генералният шеф на Международната организация за атомна сила (МААЕ) Рафаел Гроси е отчаян, че организацията му не е в положение да наблюдава ядрената стратегия на Иран от съвсем две години, оповестява ТАСС.

Иран има задоволително материал, с цел да сътвори повече от една атомна бомба, акцентира той в Политехнически университет на Милано.

" Към днешна дата Иран разполага с задоволително нуклеарен материал, с цел да сътвори повече от една бомба. Това не значи, че вършат бомба, само че е нужна цялостна бистрота ", посочи Гроси.

" МААЕ продължава да работи за надзор на потреблението на нуклеарни материали от Иран. Ние предоставяме на страната всяка опция да обясни нашите подозрения и да даде изчезналата информация. За страдание, от 23 февруари 2021 година Иран не съблюдава своите отговорности, тъй че от почти две години МААЕ не може да прави проверки и да следи работата по обогатяването на уран ", добави той.

В изявление за италианския в. " Република " шефът на МААЕ означи, че  " обстановката с Иран сега е комплицирана ". " Планирахме посещаване за края на ноември, с цел да инспектираме три уреди, само че Иран спря задачата. Ситуацията е в застой, като Иран разгласи, че е утроил производството на обогатен уран ", означи Гроси.

През 2015 година петте непрекъснати страни членки на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации и Германия подписаха Съвместния изчерпателен проект за деяние (JCPOA) с Иран, с цел да се оправят с рецесията към нуклеарната му стратегия. През 2018 година обаче тогавашният президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп реши да напусне съглашението и Вашингтон наложи най-широките си наказания против Техеран.

Настоящият водач на Съединени американски щати Джо Байдън неведнъж е заявявал поддръжката си за връщане на страната му към нуклеарното съглашение. От април Русия, Англия, Германия, Китай, Съединени американски щати и Франция водят преговори с Иран във Виена за възкръсване на нуклеарната сделка в истинската ѝ форма.

През ноември Иран съобщи, че ще преразгледа споразуменията си с МААЕ в светлината на приемането на резолюция, призоваваща Техеран неотложно да изясни произхода на нуклеарния материал, открит по-рано в няколко нуклеарни обекта в страната, и да даде достъп до тях.

Документът е направен от Съединени американски щати и три европейски страни - Обединеното кралство, Франция и Германия. Иран обаче го възприе като инструмент за оказване на политически натиск върху ислямската република. Впоследствие страната стартира да обогатява уран до 60%.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР